2 

De kiwibes behoort tot de soort Actinidia arguta en is daarmee naaste familie van de gewone kiwi (actinidia deliciosa). Actinidia komt van het Griekse woord aktis/actinos wat straal betekent. De talrijke stijlen vormen samen een stralende ster op deze van origine Oost-Aziatische vrucht. Arguta komt van argutus wat spitsvormig betekent en heeft betrekking op de opvallend scherp gevormde bladranden.

1

De kiwibes is in Nederland een relatief nieuwe, kleine en zoete vrucht met een dunne haarloze schil die in tegenstelling tot de gewone kiwi direct gegeten kan worden. Andere gebruikte namen voor de vrucht zijn kiwi berry, mini kiwi, baby kiwi, hardy kiwi, kiwai of Siberische kruisbes. Oorspronkelijk komt de soort Actinidia arguta uit Siberië, Japan en Mantsjoerije. Door dit herkomstgebied zijn de planten winterhard (tot wel -30o C).

De kiwibes rijpt vroeger dan de gewone kiwi en wordt in Nederland rijp aan de plant. De kiwibes groeit uitstekend in ons gematigd klimaat. Met de juiste teelttechnieken wordt de kiwibes probeemloos in de open lucht geteeld. Kiwi's daarentegen hebben een warm klimaat nodig en komen dan ook uit Nieuw-Zeeland, Italië of Frankrijk. De oogst van de kiwibes begint medio september en duurt een slordige 3 weken. De vruchten wegen 5-15 gram wat in vergelijking tot de kiwi van 90-110 gram licht te noemen is. Kiwibes is zeer goed bestand tegen ziektes en fruitplagen en biedt daardoor ook mogelijkheden voor de biologische teelt. Een opengesneden kiwibes doet denken aan een gewone kiwi: een witte kern met daar omheen een ring van zwarte zaden en het typische lijnenpatroon.

De kiwibes heeft een zoete en aromatische smaak die doet denken aan de kruisbes maar de nasmaak is onmiskenbaar kiwi. De vruchten zijn rijk aan mineralen en hebben een nog hoger vitamine C-gehalte dan de gewone kiwi's, sinaasappels, appels en citroenen. Tevens bevat de kiwibes de nodige antioxidanten die als ontstekingsremmers werken. 1.300 Jaar geleden wisten ze het al in China en Japan: door het eten van kiwibes blijf je vitaal en gezond. 

 

Structureel vindt er controle plaats op ziekten en/of plagen, zodat er, indien nodig, tijdig ingegrepen wordt. We beschikken over de volgende certificaten: GlobalGap, PlanetProof, Milieukeur